Vi behøver tid

af | dec 16, 2021 | 0 Kommentarer

Vores heste er enestående! Jeg bliver gang på gang fascineret over hestens krop, psyke og de gaver som de har. Jeg har behandlet siden 2015, men i starten have jeg kun øje for den fysiske krop. Låsning der BUM! Øm der BUM! Men nu hvor jeg selv har sadlet kraftigt om, og arbejder med krop, psyke og sjæl i mine behandlinger, så er jeg virkelig hestene taknemmelig. De har lært mig, så meget som behandler. Deres nærvær, nænsomhed og kærlighed kan jeg virkelig føle, og det åbner op for en hel unik forbindelse.

Vores store udfordring som mennesker er at vi ofte har for travlt. Vi render rundt fra A til B og nogen gange til C og D. Vi har flere bolde i gang på en gang, og vores liv bliver hurtigt struktureret og planlagt, for at vi kan finde lidt ro i hverdagen, og så vi føler vores hverdag hænger sammen. Desværre betyder al den strukturering og planlægning også, at vi bliver for låste. Låste i den forstand at vi ikke er gode til at tillade spontanitet og at mærke hvad vi lige den dag på det minut har brug for eller hvad vi har lyst til. Men det kan hestene. De sanser med kroppen. De sanser med hjertet og gør det som føles bedst og naturligt for dem. Hvis de får lov og muligheden for det.

Men ting tager tid, og vores utilstrækkelige mind-set kan begrænse mulighederne. Rigtig mange af os er styret af vores ego. Ego’et som ønsker resultater, succes, årsager og sammenhæng. Ego’et begrænser vores muligheder for at sanse vores egne behov og lyster. Og lytte til vores egen mavefornemmelse. Vi kan bruge så meget tid og penge på at ville finde årsagen til problemmet, at vi glemmer at mærke efter og give tid. Give tid til os selv. Tid til at sanse, mærke og føle, men også give hesten tid til at bruge sine naturlige instinkter til at finde tilbage i balancen. Hesten og os selv har en unik gave til at heale kroppen selv med ro og tid. Men ofte er vores mind-set at finde årsagen, og i jagten på årsagen til problemet er vi ikke altid nærværende. Jeg er udemærket klar over, at står hesten halt eller med åbent sår så skal der ikke kun tid til, men også dyrlæge på. Men stadig er det tid og tålmodighed efter en skade der er brug for, for at systemerne kan finde balancen. Med systemerne mener jeg f.eks. nervesystemet, lymfesystemet og hormonsystemet.

 

Med tid kommer der råd

Hestenes budskab skærer for mig klart igennem: “Giv os tid”.  Giv os tid til at finde kroppen igen. Giv os tid til at heale den fysiske krop. Giv jer selv (hesteejerne) tid til at være i processen og blive en del af den i stedet for at brase videre og lukke øjnene. Mærk, sans og føl hvad der sker i processen og bliv en del af den. Træk vejret og find ro.

Dette budskab giver for mig god mening, når jeg tænker tilbage på min tid, som traditionel fysioterapeut på klinik. Patienter havde i årrække fejlbelastet deres kroppe, og til slut gav kroppen efter og gav dem en problematik, som de kunne mærke. Det kunne være smerter, bevægelses-indskrækning i et led eller nedsat styrke. Efter år med luk-øjnene tildens overfor deres egen krops tegn på, at passe på eller ændre deres hverdag, så sagde kroppen til slut fra. Nu kunne de patienter virkelig høre efter, for nu havde de virkelig et problem de kunne mærke, og de kunne ikke interagere i hverdagen som de ønskede. Men nu kunne det ikke gå hurtigt nok med at blive gode igen. Jeg oplevede desværre ofte, at patienter inden for 3-5 gange forventede at kroppen adlød og fandt tilbage. Utålmodighed og manglende tid medførte ofte, at i stedet for at være med i helings-processen kom de fleste til at hade kroppen fordi den ikke makkede ret. Manglende forståelse for kroppen og hvordan mental og fysisk sundhed hænger sammen. Nu tog de jo et ansvar, så hvorfor blev kroppen ikke bare bedre.

Så hestene har ret. Vær nu i processen både hvis det er dig selv eller vær i processen hvis det handler om din hest.

Jeg kan komme med et eksempel. Jeg blev kontaktet af en heste-ejer, som ønskede hjælp til hendes western hest. Hans krop var påvirket, og han havde svært ved at tage på. Han sorterede sin mad og maden skule helst lægges et bestemt sted i boksen for, ellers ville han ikke spise. Han var tynd og puklet over ryggen, lænd og korsled. I kan se billedet af ham her ved siden af. Jeg kom til ham første gang i juni måned 2021. Hans krop trængte til kropsafbalancering for at genoprette systemerne. Han skulle udrenses og understøttes med relevante vitaminer og mineraler og have et foderskifte, og ejer var helt med på den. Jeg behandlede ham 4 gange og da jeg kom i december 2021 altså 7 måneder senere end første behandling, så han således ud som du kan se på billedet. Hans krop havde brug for tid og ro. Ejer lagde alle forventninger på hylden, og havde intet behov for at ride. Hun vidste hendes hest ventede inde bag den trætte krop, og dag for dag, uge for uge blev han stærkere helt af sig selv og  ved at hun gav ham den fornødne hjælp men også ro og tid. Hun så hans behov, og ventede inden alt andet blev sat i værk.

Lad kroppen hele

Jeg har mange eksempler på, at heste-ejere i allerbedste mening sætter himmel og hav i gang, når deres heste-venner fejler noget. Det er ikke ualmindeligt jeg kommer ud til heste, hvor hesten har været igennem flere dyrlæger, behandlere, spa, vandbånd og forskellige behandlende redskab såsom diverse dækner, bandager, dimser og dutter. Jeg siger ikke det er forkert, og jeg siger heller ikke at kombinationer ikke virker. Jeg siger heller ikke, at man ikke skal tage sin hests problem alvorligt, og kontakte fag-personale, for det skal du da selvfølgelig. Men klap også en gang i mellem hesten. Træk vejret.  Lad også hesten få muligheden for at respondere på en behandling inden næste skridt tages. Mærk efter hvad der skal til. Hvad har din hest behov for? Du kan ikke mærke, føle eller se din hests behov, hvis du mærker frygt eller lader din beslutning påvirkes af andres mening. Giv også hesten en chance for at heale sin egen krop af sig selv. Jeg har oplevet heste have op til års fri, hvor de blot er heste på fold. Trods skader der havde dårlige odds, så kom de sig. Og hvis det kræver ingen ridning i en længere periode for at få sin ven tilbage er det så ikke det værd?

Jeg lader spørgsmålet hænge.

Få 15 minutter gratis start-samtale

Hvis du har brug for en afklarende samtale inden du booker din første tid, så tilbyder jeg dig 15 minutters gratis start-samtale.

You have Successfully Subscribed!