Stress kan gøre kroppen skæv

af | jul 13, 2021 | 0 Kommentarer

De fleste kontakter en behandler fordi de enten kan se eller har fået at vide at deres krop er skæv, og det gælder både heste og os selv. Jeg er uddannet fysioterapeut til både heste og mennesker, og oplever at vores kroppe er utrolig ens. Jeg har haft mange klienter, som har stået foran spejlet og set deres skæve krop enten via uens benlængde, skævt bækken eller skæv rygsøjle. Mange kontakter også en læge eller dyrlæge fordi kroppen ikke fungerer optimalt, og her kan det skyldes en skævhed, som lægen eller dyrlægen henviser til en behandler for. De første mange år behandlede jeg skævhederne med lidt manuel behandling men primært styrkeøvelser for at ”holde skævheden på plads”. Det samme gjorde sig gældende med hestene. Rygsøjlen, bækkenet eller nakken blev rettet manuelt og derefter blev ejeren udstyret med øvelser, for at holde skævheden på plads. Min erfaring var, at jeg ikke opnåede det ønskede resultat. Enkelte skævheder kom ikke igen, men de fleste kom enten igen eller de blev aldrig bedre. Derfor begyndte jeg at tænke i andre baner, da der måtte ligge mere til grund for den skæve krop.

 

 

Psyken påvirker den fysiske krop

Det fysiske fokus var ikke nok, og jeg oplevede at psyken skulle tages med i spil. Der skal være balance mellem det kropslige og mentale. En halthed over længere tid kan ikke undgås at påvirke hestens mentale tilstand. Dens flugtinstinkt bliver typisk tydeligere, da hesten ikke er i stand til lige så hurtigt at flygte fra en potentiel farer. Det samme kan ses på mennesker. Er der en længerevarende smerte fx hovedpine, så påvirker det ens adfærd. Følelserne er større og man mister nemt overskuddet og har ikke den samme energi. Derfor blev mit fokus at integrere både krop og psyke i mine behandlinger. Det var det som gav den største mening for mig, da jeg havde oplevet det på egen krop. I flere år rendte jeg rundt med en smertefuld højre skulder. Jeg søgte adskillige fysioterapeuter, som gav relevante øvelser, men det forværrede kun mine symptomer. Først da jeg gik til psykolog i anden sammenhæng, og fik bearbejdet familiære udfordringer, så blev skulderen også bedre, og jeg har ikke længere problemer med skulderen.  Jeg mener dog ikke, at din hest skal lægge i stolen hos psykologen, men mange uforløste blokeringer kan skabe psykiske og fysiske udfordringer, og de fleste kan frigøres via manuel behandling og bevægelses-terapi.

 

 

 

Jordarbejde billede

Spændinger udløst af stress

Stress kan komme af forskellige årsager. Det kan være ydre faktorer såsom skift i miljøet fx staldskift, nye foldkammerater, transport, men det kan også skyldes ydre smerte fx fra udstyr der ikke er tilpasset, ridningen som påvirker kroppen negativt eller spark eller bid fra andre heste. Hvordan kan et bid eller spark give stress? Det kommer an på hvor sparket eller biddet påføres kroppen. Hele hestens hals er et sensibelt område, da der løber adskillige vigtige nerver til resten af kroppen. Nerver der går til de indre organer og specifikke muskler. Der kan fx nævnes åndedrætsmusklen diafragma, som inneveres (Læs: forsynes) af nervus phrenicus som lægger ved femte og sjette halshvirvel. Desuden udspringer nervus vagus bag hestens ører, og løber langs alle halshvirvlerne på begge sider inden den løber indunder hestens skulderblad. Denne nerve innerverer stort set alle organer i både din og din hests krop. Alt fra milten, leveren, tarmsystemet, så hvis denne nerve bliver udsat for pres eller stræk, så kan der ske en skade på de underliggende organer. Og spids nu ører, for her er der virkelig en vigtig pointe. Nervus Vagus har sammen med 4 andre nerver en væsentlige indflydelse på adfærden. Dette gælder igen også for både heste og mennesker. Det er derfor ikke usandsynligt at se en adfærdsændring hos heste, som fx har slået nakken eller mennesker som har været udsat for et piskesmæld, da dette giver et massivt stræk og pres på de involverede nerver til adfærden. Dette skyldes at nervus vagus er med til at skabe ro og afslappethed i kroppen. Den styrer det autonome nervesystem kaldet parasympatikus, som netop holder kroppen i ro. Hvis nerven udsættes for pres eller tryk kan denne funktion ikke virke og kroppen vil gå i flugt, kæmp eller frys tilstand, og derved kick-starte sympatikus, som sætter kroppens nervesystem i alarmberedskab. (læs mere fra ”En fysisk skade kan ændre din hests adfærd”. Udover at påvirke adfærden oplever jeg som behandler, at de organer og muskler som nerverne innervere også bliver påvirket. Det kan give spændte muskler eller muskler som er svære at aktivere eller organer som ikke fungerer optimalt.

 

online foredrag

De skæve kroppe

Hvis en nerve bliver presset eller trykket, så kan det påvirke en muskel. Den muskel kan blive så spændt, at musklen trækker en knogle skævt. Derved vil du opleve hos dig selv eller din hest at skævheder kan forekomme og ikke bare forsvinder før nerven afspændes, da det er hovedårsagen. Desuden kan nerven der er presset eller trykket også skabe spændinger i de involverede organer, som nerverne forsyner. Tag foreksempel nervus vagus som tidligere nævnt. Denne nerve innervere leveren, som sidder i din og hestens højre side af kroppen. Hvis leveren bliver spændt, så ser jeg ofte at højre skulder eller højre forben er svære at bevæge. Samme nerve innervere også nyrerne, som sidder i lændeområdet. Lænden er ofte et område, som spænder op, og det kan skyldes at nervus vagus ikke er afbalanceret, og skaber ubalance omkring nyrerne, som derved giver en spænding i lænden. Det kan både være begge nyrer, så ryggen har svært ved at bevæge sig eller det kan være en problematik i den ene nyrer, hvilket kan give rotationer og skævheder lokalt i lænden.

Igen kan det samme nævnes i bækkenet, da blæren og kønsorganer innerveres af nervus vagus, og det kan give store spændinger i bækkenet og medfører skævheder. Derfor kan det igen være at skævheden ikke skyldes en skæv knogle, og problematikken bare er tilbagevendende, fordi involverede organer, muskler og nerver skal afspændes.

Der findes ikke mange studier på området, så denne artikel er udelukkende skrevet udfra min egen erfaring på området. Måske giver det mening for dig, måske gør det ikke. Jeg ønsker blot at belyse skævheder i kroppen på anden vis, og det kan være, at du eller din hest fortsat kæmper med skævheder og spændinger i kroppen, og derfor kan denne artikel være til inspiration for dig.

 

Få 15 minutter gratis start-samtale

Hvis du har brug for en afklarende samtale inden du booker din første tid, så tilbyder jeg dig 15 minutters gratis start-samtale.

You have Successfully Subscribed!