Mudder, mudder og atter mudder
Mange af os hesteejere døjer med mudder på foldene. Det er svært at undgå, og er til stor irritation for hesteejeren, men ligeledes påvirker det hestene. De bevæger sig ikke på den samme måde, hvilket kan medføre muskelspændinger, stramt bindevæv, låsninger, fejlstillinger m.m i deres krop. Hvis man selv forsøger at bevæge sig ud på folden iført gummistøvler kan man tydeligt fornemme, hvilken påvirkning mudderet har på vores gangmønster.
Vi må trække ekstra meget i fx hoftebøjeren for at få benet med op af mudderet. Vi spænder mere i vores ryg og mave, fordi vi ligefrem trækker med hele vores krop fødderne med os. Det samme gør hestene.
Vi kommer nemt ud af balance fordi støvlen bliver siddende. Hvem har ikke prøvet at støvlen blev stående, og man trådte ned med sokkerne i det våde mudder?
Grundet den ekstra energi det kræver at gå i mudderet, og vi kan jo hurtigt blive enige om det heller ikke er synderligt behageligt, så vælger hestene typisk at bevæge sig mindre. De står mest ved deres halm, hø eller wrap. Heste er steppedyr og vant til at vandrer mange kilometer dagligt.
Det er sundeste for deres krop at bevæge sig og også sundest for deres hove. Mange hesteejere kender til problematikken med surstråle. Jeg har selv kæmpet med surstråle på min hest, fra jeg fik ham som føl til han blev ca. 2.5 år gammel. Først det ene ben, så det andet, og jeg kom aldrig rigtig til bunds. Jeg har prøvet mange forskellige behandlingsmidler, og synes det varierede en del fra smed til smed hvad der bliver anbefalet.
På et tidspunkt var strålen så slem, at Pølse (ja, det hedder hesten) blev behandlet med jod, og fik bandageret hele hoven ind. Strålen var på dette tidspunkt næsten ikke eksisterende og han havde selvfølgelig ondt.
Jeg har prøvet blå sten blandet sammen med Helosan, trustbuster, bandagering, sur stråle buster uden at det tog det hele og det kom igen og igen. Jeg har altid sørget for at rense hoven ordenligt op med vat at det tog det hele og det kom igen og igen. Jeg har altid sørget for at rense hoven ordenligt op med vatog en pind.
På billedet ses, hvor påvirket strålen er. Den er rødlig fordi den er behandlet med jod. Der er stort set intet beskyttende væv tilbage på strålen, og den er meget smal. Smeden har skåret det meste af det dårlige væv væk, så det er muligt at komme helt ned i dybden.
Strålen er lukket på billedet her, men der er stadig store kløfter på begge sider af strålen. Det er dernede, der kan gemme sig en masse bakterier, og det lugter ofte rigtig dårligt når man forsøger at rense det op.
Det er her det er vigtigt at smeden åbner op, så det kan få ilt og det bliver nemmere at behandle. Efter jeg havde prøvet alle de forskellige produkter og endda skiftede over til træspiller i boksen, for at gøre det så tørt som muligt for ham, så fandt jeg Artimud fra Red Horse som er en antimikrobiel hovvoks.
Det ligner “abesnot” og kan proppes ned i kløfterne. Derudover sprayede jeg 2-3 gange ugentligt med æbleeddike i hovene for at forebygge. For mig har Artimud været helt fantastisk. Det er nemt at arbejde med, og ikke møg giftigt, som mange af de andre produkter, og ekstremt drøjt i brug. Produktet har hjulpet min hest, og han har ikke haft surstråle siden, 7-9-13. Han bliver nu 5 år her i 2018.
Derudover er det vigtigt at “motionere” strålen via hårdt underlag, så strålen får “massage” og derved får øget blodgennemstrømning. Den øgede blodgennemstrømning er vigtigt for heling.
Sidste billede er taget efter behandling med artimud og masser af motion på hårdt underlag. Her ses en stor bred stråle uden dybe kløfter og som har godt lag beskyttende væv og ensartethed.
Dette er blot min erfaring med produkterne, og hvad der lige har virket på min hest. Han går nu i løsdrift, hvor der er mudder på en del af folden. Men han har stadig ikke surstråle, selvom der er fugtigt. Det er meget individuelt hvad der virker, da miljøet i hoven er forskelligt og hvordan hesten bevæger sig og “motionere” sin stråle.
Jeg ønsker blot at dele min erfaring, hvis andre døjer med surstråle, så kunne det være et forsøg værd. Det er dog også vigtigt at pointere, at man kan købe sig fattig i produkter, og de aldrig vil virke, hvis ikke hestens indre system fungerer optimalt.
Hvis hestens eget immunforsvar ikke er i top, vil hesten have svært ved at regenerer strålen. Derudover skal man som ejer sikre sig, at hesten ikke har udfordringer i kroppen som låsninger, spændinger, fejlstillinger m.m. som netop gør at strålen ikke bliver ”motioneret” ordentligt.