Mavetid hvordan og hvornår?

af | aug 18, 2020 | 0 Kommentarer

Det kan være svært at vide, hvad man som forældre skal følge af råd, og det er i sær svært at gå mod strømmen som forældre. I Danmark ligger vi vores babyer meget tidligt på maven.

Dette siger diverse sundhedspersonalet er det mest optimale, hvis man vil have en stærk ryg og nakke og undgå flade baghoveder, fordi babyerne ligger for meget på ryggen. Men vi skal ikke kigge langt væk fra Danmarks grænser, før denne opfattelse er anderledes. I Tjekkiet fx ligger de først babyerne på maven omkring 3 måneders alderen.

Og hvorfor er der så stor forskel? Om det skyldes manglende kendskab til babyernes anatomi og biomekanik? 

Eller om vores viden aldrig er blevet opdateret, og ”Det har vi jo altid gjort” er gældende. I Don’t know. Men jeg vil ihvertfald fortælle, hvorfor jeg rådgiver til først, at ligge babyerne på maven, når de er omkring 8-12 uger.

En nyfødt baby er i starten lukket i sine ledkæder. Se billedet længere oppe. Selvom barnet ikke løfter hovedet på billedet ses tydeligt de lukkede ledkæder. Spædbarnets arme og ben er helt bøjet sammen.

De ligger som en sammenrullet frø, og ligges de på maven på vandret flade, så kan de ikke understøtte sig ordentlig på armene, da albuerne er bag skuldrene.

Prøv selv at læg dig på maven og hav albuerne bagved skuldrene og forsøg at løft hovedet op. Det er sindssygt hårdt og ikke videre behageligt! Spædbarnets bækken er også i starten kippet fremad, og de kan derfor ikke få det nederste af maven ned på underlaget.

De hviler derfor deres vægt på brystbenet og kønsbenet. Dette skyldes selvfølgelig deres anatomiske opbygning i starten, men også den manglende stabilitet i rygsøjlen og maven.

Hele denne position af vægten hos et spædbarn i maveliggende, er i mine øjne ikke naturligt. Jeg tror bestemt også, at det er en af årsagerne til at mange babyer ikke bryder sig om, at ligge på maven helt fra start af.

Men får mit barn ikke fladt baghoved, hvis han/hun ikke ligges på maven?

Svaret er nej. Husk på, at jeg ikke siger, de ikke skal ligge på maven. Babyerne skal bare ikke ligges på maven på fladt underlag.

Desuden vil de 5-15 min maveliggende træning, som babyen måske kan klare i starten ikke forhindre fladt baghoved. Det giver ikke mening, at de korte intervaller skulle forhindre dette. Får eller har babyen fladt baghoved, skyldes det en dysfunktion i kroppen. Spændinger/skævheder i ryggen, nakken eller bækkenet, som medføre at barnet ligger med hovedet i en forkert position.

Husk på, at når en baby ligges til at sove på ryggen, så skal hovedet være en smule roteret til siden, derved er presset ikke direkte på baghovedet.  Desuden skal babyen ligge med hovedet en smule roteret til begge sider undervejs i en søvn.

Omkring 8-12 uger ændrer deres krop sig. I sær fordi de ligger en masse på ryggen og får trænet deres core muskulatur op. Core muskulaturen består af de stabiliserende indre og ydre muskler i maven og ryggen. Babyerne træner core muskulaturen op ligesom vi ville gøre i rygliggende.

De aktiverer ben og arme helt ukoordineret i starten, men hver gang benene eller armene letter fra underlaget kræver det styrke i mave og ryg. Prøv selv at læg dig på ryggen, hold lænden i underlaget og løft benene, og lav sprald og spjæt med arme og ben UDEN at lænden mister kontakten til underlaget, og mens du trækker vejret. Ja good luck det er ikke nemt 😉

At ligge en masse på ryggen træner core muskulaturen op, men får også bækkenet til at kommer i neutral position. I maveliggende betyder det, at babyen får hele bækkenet og maven ned på underlaget.

Men må jeg slet ikke træne maveliggende stilling inden 8-12 uger?

JO!

Man kan sagens træne at ligge på maven inden 8-12 uger det skal bare ikke være på vandret underlag. Træn det i stedet mens man sidder i sofaen med babyerne fx når de skal op og gylpe.

Her er det en skrå flade, fordi de ligger op af jer. Når barnet så begynder at nærmere sig de 8-12 uger, kan man starte på fx en ammepude, hvor lænden understøttes med et håndklæde, så der ikke forekommer for meget svaj i ryggen.

På billederne til højre kan I se hvordan udgangsstillinger kan være inden baby ligges på vandret flade. Enten via ammepude eller på buet skumpude med støtte fra klud under lænden, og så støtter jeg gerne armene/skuldrene med mine egne hænder.

Jeg håber dette blog indlæg giver stof til eftertanke. Husk ikke at have for travlt med de små guldklumper. Korte intervaller i starten, de skal ikke blive udmattet og kede af det.

For yderligere træningsvejledning kan du se videoen herunder.

Hvad den ene baby kan, er ikke ensbetydende med den anden også kan. De er små individer ligesom os selv. Så nogen kan starte mavetræningen ved 8 uger og andre først ved 12 uger. Det er en vurderingssag. Og bliver de kede af det, så vent lidt.

Få 15 minutter gratis start-samtale

Hvis du har brug for en afklarende samtale inden du booker din første tid, så tilbyder jeg dig 15 minutters gratis start-samtale.

You have Successfully Subscribed!