Hoppen Bea med angst
Bea er en fin hoppe på 10 år. En rigtig feminin og smart pony, som virkelig vil gøre sig bemærket på stævnebanerne. Men Bea har desværre nogle psykiske udfordringer. Så trods hendes flotte ydre, så har hun store barriere indeni kroppen.
Bea bliver købt fra Sønderjylland. Hun går lige igennem handelsundersøgelsen, så alt ved hendes fysiske krop er der intet at sætte en fingre på. Hun bliver kørt over til Sjælland af tidligere ejer, og alt ser normalt ud, da Bea læsses af.
Efterfølgende begynder Bea dog at ændre adfærd, og det kan skifte pludseligt. Det starter med hun ikke vil læsses i traileren. Hun begynder at smide sig inde i traileren, og det kommer ud af det blå. Nogle gange kan de tage afsted uden problemer, og andre gange sker det undervejs eller med det samme.
Nuværende ejer forsøger, at kører Bea samtidig med der er en makker ved siden af, men hun smider sig fortsat. De forsøger at fjerne skillerummet, for at give hende mere plads, og det hjælper lidt i starten, men så starter lavinen igen.
,Uforudsigelig hoppe
Det som starter med at være udfordringer med traileren begynder også at starte i andre henseender. Bea kan pludselig stoppe, når de skal ud af indkørslen. Presses hun lidt med schenklerne begynder hun at små stejle. Hun kan på nul komma fem trække håndbremsen, og få nogle voldsomme udfald. Ejer kontakter en kiropraktor, for første antagelse er at Bea må have ondt et sted. Kiropraktoren kommer, og finder spændinger i Bea’s lænd. Bea sparker ud efter kiropraktoren, og vil bestemt ikke have at hun berører hende i området omkring lænden. Ejer får også tjekket sadlen, men der er kun små justeringer at påpege her. Efter kiropraktorens besøg sker der ikke den store forbedring med Bea. Hun bliver ved med pludselig at trække håndbremsen, og små stejle. Hun er uforudsigelig.
rAngst kontrollerer
Ejer kontakter mig, fordi de netop havde en ide om, at Bea’s udfordringer nok lå dybere på et psykisk plan. Jeg ser Bea i en ganganalyse, men hun går super fint. Da jeg lægger hænderne på Bea søger mine hænder også ned på lænden, men det er ikke selve lændens knogler eller muskler, men organer under. Milten og nyrerne havde nedsat energi, og en følelsen af utryghed og angst sad fasttømret omkring milten. Lymfevævet i bagparten var stramt og forkortet. Desuden var nervus vagus blokeret, som netop har med adfærd, men ligeledes forsyning af alle indre organer at gøre. Jeg konfronterede Bea, men på en måde, som hendes krop og sind kunne være med på. Jeg overskrider aldrig hestenes grænser. Bea gav slip flere gange, og stod roligt og afbalanceret ti slut. Ejer fik en masse øvelser til at arbejde med Beas angst. Øvelser som sørgede for jordforbindelse og afspænding af de påvirkede strukturer i hendes krop.
Nervesystemet er fleksibelt
Jeg var meget spændt på, at møde Bea anden gang, og høre fra ejeren, hvordan det var gået. Ejer fortalte at den første uge var Bea sur, når de udførte øvelserne, men nu gabte hun og gav slip. Det var gået bedre med Bea, og der havde været langt færre udfald fra hende. De kan nu læsse hende uden hun lægger sig ned. Nu havde både ejer og rideunderviseren også kunne se en mere fysisk stramhed på højre side, hvilket de ikke havde kunne før, fordi det psykiske påvirkede Bea så meget. Bea er fortsat i behandling hos mig. Angst slipper ikke bare sådan, hvis det netop har fået muligheden for at vokse over flere år. Men der er altid en mulighed for at ændre på det. Nervesystemet er fleksibelt, og kan påvirkes både til det bedre eller dårligere. Men intet er konstant.
I Bea’s tilfælde handler det i lige så høj grad om, at ejeren får en forståelse for Bea psykiske udfordringer. Derved vil en hest som Bea blive mødt med mere forståelse end bekymring eller frustration. Hele det at energien mellem ejer og hest ændre sig kan skabe den gode vej for begge.