Hestefysioterapeut vs. hestekiropraktor?

af | aug 17, 2020 | 0 Kommentarer

Jeg får ofte det spørgsmål om, hvad forskellen er på de to faggrupper og om en hestefysioterapeut kan rette knoglerne som en kiropraktor gør. Og svaret er ja! En uddannet og autoriseret hestefysioterapeut benytter sig af osteopatiske teknikker. Det er vigtig for mig at pointere, at det er de uddannede og autorisede hestefysioterapeuter, som jeg her snakker om. Osteopatiske teknikker er blide manipulations teknikker til at rette hestens led, og her gælder alle led også korsled.

Men er noget bedre end andet? Og svaret er nej. Man skal blot være opmærksom på, som hesteejer, at den fagperson man kontakter har en videregående uddannelse bag sig og ikke blot har taget et kursus.

Prisen for de faggrupper, som har taget en uddannelse er ofte lidt dyrere, men det er vigtigt at huske på, at der ligger et længere uddannelsesforløb bagved. For mit vedkommende er det 5 års uddannelse før jeg kunne kalde mig hestefysioterapeut.

Men giver hestefysioterapeuter ikke kun massage? Svaret er et stort NEJ! Jeg løsner kun få muskler op i min behandling. Der findes hestemassører derude, som er meget dygtige til deres arbejde, og dem ville jeg hellere henvise til. I mit arbejde med hestene og for den sags skyld også med menneskene er jeg langt fra kun koncentreret om muskler.

Men hvad er osteopati? Osteopatiens hensigt er at finde årsagen til symptomet og behandle det. Det er en helhedsorienteret behandlingsform, som bygger på den tanke at kroppens strukturer hænger sammen og derved påvirker hinanden. 

Hestekiropraktorer har ofte også behandlingen af hele hesten med. Det er derfor en smagssag om hvad man bruger.

Men sat virkelig firkantet op, så koncentrerer osteopatien sig med hele kroppen, hvor en kiropraktor har fokus på det led/spænding der er låst. Det er to vidt forskellige måder at tænke kroppen på, og intet er bedre end andet.

Hestekiropraktorer er også uddannede dyrlæger, og har derfor også den palette med fra deres dyrlægeuddannelse. Ligesom der til hestefysioterapeut uddannelsen kun optages humanfysioterapeuter og dyrlæger.

Dette sikre begge uddannelser en høj faglighed. Så mærk efter hvad du har gode erfaringer med og benyt dig af det. Lyt til andres erfaringer, men vær ligeledes åben overfor nye tiltag, og læs endelig på faggruppernes baggrunde.

Jeg ville personligt aldrig selv tage til en hestebehandler, som havde taget et weekend kursus i at manipulere led, men ville altid bruge én med en videregående uddannelse bag sig. Det er ikke småting at sætte led på plads, og det er vigtigt, at den der gør det, ved hvad de har med at gøre.

 

En kiropraktor til mennesker benyttes ofte ved den akutte skade, hvor et led eller muskel har sat sig fast fx hold i nakken. Inden for fysioterapi til mennesker er der også fokus på den videre træning ift. vedligeholdende og forebyggende træning.

I min behandling af hesten drager jeg nytte af osteopatiske teknikker til at få låst led og muskler op på en blid men effektiv måde. Derudover hjælper det mig til at se hesten i en større sammenhæng og ikke kun stirre mig blind på et område. Jeg benytter mine reflekspinde til at manipulere leddene på hesten på plads, da jeg benytter hestens egen naturlige reflekser som hjælp. Derfor gå jeg aldrig ud over hestens naturlige anatomiske barriere.

Min fysioterapi benytter jeg ift. den videre træning af hesten, og mine manuelle teknikker til at løsne op i de forskellige væv. Jeg har meget fokus på rådgivning og guidning til ejeren, så hesten ikke er afhængig af mig.

Og selv om man får en hestekiropraktor eller hestefysioterapeut ud til sin hest, er hver enkel behandler inden for de forskellige uddannelser også forskellige. Hver eneste af dem, kommer ud med en basis uddannelse, og det er så forskelligt, hvad de enkelte bygger ovenpå fra kurser og uddannelser. Min tilgang til heste og mennesker, at jeg ønsker blide men effektive teknikker.

Jeg har den overbevisning om, at kroppen kan komme i balance, hvis den blot får lidt hjælp uden at det skal give smerte. Oplever jeg en hest eller menneske som reagere med smerte på det jeg udføre, så vil jeg straks revurdere om det kræver en anden behandlingstilgang eller måske starte med et helt andet behandlingsområde.

For mig er det ligeledes vigtigt at behandle rytterne. For hvad er pointen at behandle hesten, hvis rytteren synes skæv og ubalanceret?

Få 15 minutter gratis start-samtale

Hvis du har brug for en afklarende samtale inden du booker din første tid, så tilbyder jeg dig 15 minutters gratis start-samtale.

You have Successfully Subscribed!