Er det trylleri?

af | aug 18, 2020 | 0 Kommentarer

Functional indirect techniques er en osteopatisk teknik. Teknikken er en indirekte manuel teknik. Ved indirekte teknik menes, at behandleren arbejder vævet væk fra barrieren, for at opnå afspænding af vævet, og vævet derved selv bevæger sig igennem barrieren. Modsat er de direkte teknikker, såsom kiropraktik, hvor modstanden findes, og vævet føres yderligere ind i modstanden, for at få afspænding efterfølgende. De direkte teknikker er også ofte ydet med en større kraft og tempo.

De indirekte teknikker benyttes ikke så meget indenfor veterinærmedicinen, men er ikke af den grund mindre effektiv.

Der arbejdes med at finde kerneproblemet i kroppen. I starten er det vigtigst at finde det område med størst spænding, altså det område som har størst blokering, og derved påvirker flere systemer. Ved systemer menes fx nervesystemet, lymfesystemet m.m.

I det nedenstående vil jeg forklare tydeligere, hvordan jeg benytter FIT til mine behandlinger. Jeg benytter teknikken både til dyr, mennesker og børn, og principperne er de samme.

I mine behandlinger er man en lille detektiv, der skal finde hvor problemet er henne.

Derfor ser jeg hesten gå, og udførelsen af forskellige funktionelle tests som cirkler, bakke, zigzag m.m. Når jeg undersøger mennesker, er det fx at komme fra siddende til stående, stå på 1 ben, squat m.m.

Derefter testes leddene. Et sundt normalt led har i slutningen af sin bevægelse en fjedrende følelse, og det skal ikke være forbundet med smerter eller nedsat bevægelighed.

Så sammenholdt med de funktionelle test, og led undersøgelsen, så pejles frem mod det sted med mest modstand. Der hvor der er en restriktion i området. Jeg har altid hænder på, og bruger mine hænder til at mærke vævets bevægelser. I starten er det et stort område man arbejder på indtil de store spændinger, bliver løsnet op, og man bevæger sig dybere og dybere og på mindre områder.

Når jeg har fundet stedet med mest spænding, så skal jeg finde ud af hvilket væv der giver problemer. Hvilket væv er det som begrænser bevægelsen? Eller som giver smerter?

Her deles vævene ind i et hierarki. Det kaldes hierarkiet for beskyttelse. Det er nemlig i denne rækkefølge, at kroppen beskytter sine systemer ved en skade.

Hierarkiet for beskyttelse:

  1. Vaskulær system (arterier/vener, lymfer, fascia)
  2. Centralnervesystemet (CNS), perifere nervesystem (PNS) og det autoimmune nervesystem (ANS)
  3. Organer
  4. Endokrine system. Et kirtelsystem, som sender besked til organerne via hormoner fx kønsorganer og bugspytkirtlen
  5. Muskler

Ud fra dette kan det ses, at muskler står nederst på listen. Musklers formål er at bevæge og beskytte. En muskel bevæger et led. Men en spændt og forkortet muskel kan ikke bevæge sig, og den har en beskyttende effekt. Musklerne beskytter nogle af de underliggende systemer, som er nedskrevet i hierarkiet for beskyttelse.

Men hvad beskytter musklen?

Når jeg har fundet det sted med mest spænding, og kan fornemme en hård og spændt muskel under mine hænder, så skal jeg finde frem til hvilket system der er påvirket. Jeg starter derfor fra nummer 1 af og bevæger mig ned efter i hierarkiet. Som eksempel kan nævnes muskelspændinger i lænden, det kan være blokering i en aorta (vaskulær system), en spinal nerve (CNS) , nyrerne (organ), æggestokkene (endokrine) eller problemer i musklen selv. Lag for lag tester man området.

Hvordan løses problemet?

Når jeg bruger FIT, så tages vævet væk fra spændingen. Derved opnås en afslapning af vævet. Når vævet er sat i 0-stilling, så tilføres en lille kompression eller separation. Dette sender signal til hjernen om, at nu er der ikke længere nogen spænding i området, og så begynder vævet at løsne sig af sig selv. Vævet løsner sig, og det er vigtigt jeg følger med i bevægelsen indtil fuld bevægelighed i området opnås.

Dette er både smertefrit, nemt og det har en langtidseffekt, da mange systemer behandles.

Få 15 minutter gratis start-samtale

Hvis du har brug for en afklarende samtale inden du booker din første tid, så tilbyder jeg dig 15 minutters gratis start-samtale.

You have Successfully Subscribed!