En fysisk skade kan ændre din hests adfærd

af | jul 13, 2021 | 0 Kommentarer

Har du oplevet en adfærdsændring hos din hest? Eller er din hest meget stresset?

Så kan det skyldes en problematik i Nervus Vagus, som er den længste nerve i din og din hests krop. Nervus Vagus’ fysiske funktion er at forsyne stort set alle de indre organer, så de kan fungere. Det er den eneste nerve, der forbinder hjernen med maven, lungerne, hjertet, milten, tarmene, leveren og nyrerne. Det vil også sige at er der en blokering i nerven, så kan det betyde at fordøjelsen ikke er optimalt, at hjertet slår for hurtigt, at vejrtrækningen er overfladisk mm. Det er derfor en yderst betydningsfuld nerve. Nerven aktiverer parasympatikus. Den er en del af det autonome nervesystem, som er der hvor kroppen er i ro, reparere sig selv og restituere. Denne del af nervesystemet bliver kun aktiveret, når kroppen som sagt er rolig, tryg, sikker og veltilpas. Er kroppen ikke i den tilstand, så starter sympatikus, som er flugt, frys eller kæmp tilstandene. Dette er overlevelsesmekanismen, så din hest ikke bliver ædt af farlige rovdyr. Vores heste kan fra det ene sekund til det andet går mellem sympatikus og parasympatikus, hvis din hests nervesystem fungere optimalt. Nervesystemet er nemlig fleksibelt. Men jeg oplever både på mennesker og heste, at nervesystemet kan være sat fast i sympatikus, og derved er kroppen konstant i alarmberedskab. Hesten er derfor meget vågen, ser spøgelser, utryg og op faren. Er din hest i sympatikus tilstand rigtig meget af tiden, så betyder det også at Nervus Vagus ikke kan aktiveres ordentligt. Nerven kan ikke længere sørge for fordøjelsen på din hest er god, at hjertet slår som det skal eller at leveren kan udrense kroppen. Det betyder derfor du kan stå med en hest med mave og tarmproblemer og en hest som ikke får affaldsstofferne ud af kroppen. Hvis affaldstofferne ikke kommer ud af kroppen, så kroppen mere modtagelig for sygdomme og musklerne kan nemt syrer til. Det er selvfølgelig opslidende for kroppen.

 

Hvorfor bliver din hest i sympatikus tilstand?

Årsagerne til at din hest ikke kan finde roen og bliver ved med at være meget stresset kan skyldes flere ting. I denne artikel har jeg dog fokus på Nervus Vagus. Denne fascinerende nerve udspringer fra din hests hjernestamme. Hjernestammen sidder i nakken, helt op bagved ørerne. Det er derfor et område som nemt kan blive påvirket udefra. Det kan ske, når hesten trækker tilbage i grimen, når den står bundet på staldgangen. Det laver et stort pres på hesten øverste del af nakken, og trykker hjernestammen nedad, og lægger derved pres på mange nerver i dette område inkl. Nervus Vagus. Ingen nerver kan lide tryk og pres. Det irriterer nerverne, fordi nerverne er ikke særlige elastiske som en muskel, bindevæv og blodkar er. Forestil dig, når du trækker i et træktov. Det er ikke særlig elastisk, det kan måske lige strække sig en lille smule, men tager du en elastik, så er det klart, at denne kan meget mere. Det samme gør sig gældende for nerverne i kroppen. Desuden ser jeg desværre også heste ofte slå hovedet f.eks. i traileren, i boksen, lavt loft mm. Det er det samme pres og tryk, som der kommer på hjernestammen og derved Nervus Vagus. Nervus Vagus er først beskyttet, når den går ind under din hests skulderblad, og bevæger sig derfra og ind i kroppens organer. Så fra toppen af nakken og ned langs hestens hals er den modtagelig for påvirkning fra omgivelserne. Det kan derfor også være spark og bid på halsen, men ligeledes en ridning, hvor hestens bliver bedt om at indtage en unaturlig form i halsen. Denne form for ridning laver et massivt træk på nerverne, og det kan de absolut ikke lide.

Denne irritation i nervevævet medfører, hvis det ikke behandles, at der kan komme inflammation i nerven, som er en slags betændelsestilstand og derved kan nerven ikke fungere optimalt. Aktiveringen af parasympatikus bliver besværet, og derfor er det mere sandsynligt at hesten er i sympatikus, da den ikke længere kan komme tilbage til roen. Nervesystemet har ikke længere denne balance mellem sympatikus og parasympatikus.

Andre årsager kan skyldes vira. Vira som går ind og laver inflammation i nervevævet, og så er den samme spiral i gang. Det skaber ligeledes en inflammation i nervevævet, og så bliver nervesystemet ikke længere fleksibelt. Desuden kan længere varende brug af smertestillende og antibiotika påvirke nervevævet, men her snakker vi over længere tid. Inflammation i nerven kan også forekomme, hvis hesten udsættes for kemikalierne det kan være de plejemidler vi benytter eller diverse medicin. Medmindre der benyttes plejemidler som ikke skader kroppen. Desuden kan et dårligt staldmiljø skabe inflammation i kroppen og derved også hestens nervesystem. Det er ikke nyt for os, at skimmelsvamp er usundt og ikke et sted vi selv ville sove, og hestens krop er ikke anderledes end vores.

Hvad kan man gøre?

Mistænker du din hest for at have fået en inflammation af nervevævet, som påvirker dens adfærd og fysiske krop? Så er det en god ide, at konsulenterne en dyrlæge eller behandler som arbejder med disse problematikker. Skyldes din hests inflammation en infektion, så findes der mange metoder at ”rense” hestens krop ud på. Husk på at det ovenstående er beskrevet ud fra hestens krop, men det samme gør sig fuldstændig gældende for vores egen krop.

Få 15 minutter gratis start-samtale

Hvis du har brug for en afklarende samtale inden du booker din første tid, så tilbyder jeg dig 15 minutters gratis start-samtale.

You have Successfully Subscribed!