Du får ikke en præmie!

af | aug 18, 2020 | 0 Kommentarer

Er dit barn klogere end mit? Vil dit barn bare frem i verdenen?

Jeg oplever både som mor til to og i mit arbejde som fysioterapeut, at der forbindes en vis status ved at have et barn, som er langt fremme i udviklingen. Men er det en konkurrence, og hvad forventer du som forældre, at få som præmie i sidste ende? Det er ikke altid et plus at ens barn er hurtig til fx at sidde, kravle eller gå. Men hvorfor ikke?

Når jeg møder forældre som spørger mig, om min datter er begyndt at rulle.  Ja selv sundhedsplejerskerne stiller de spørgsmål, bliver jeg både overrasket, irriteret og vred. 

For ofte er børnene måske kun 4 måneder gamle. Øh nej og det er først omkring 6 måneder de skal kunne rulle af sig selv. Jeg ved det, fordi jeg har uddannelse inden for børns motoriske udvikling, men mange forældre bliver frustreret og kan tro der er noget i vejen med deres baby, fordi han/hun ikke triller som 4 måneder.

Det er helt forkert, og skaber en usikkerhed hos forældrene som ikke er nødvendigt. I forvejen er det usikkert og utrygt at være forældre, men man behøver ikke gøre forældrene ekstra bekymret.

Det er blevet til en indbyrdes konkurrence mellem forældrene. Jeg ved det er opstået pga. manglende viden, og derfor er det jeg skriver om de her ting. For bare fordi dit barn er hurtig motorisk, så er det ikke ensbetydende med, at dit barn er bedre end andre børn.

Bare fordi ens baby er hurtig motorisk, har det intet at gøre med barnets intellekt, eller hvordan I som forældre er. I er hverken bedre eller dårligere forældre, fordi jeres baby kan sidde tidligt. Og det er ikke ensbetydende med at barnet bliver bedre i skolen eller kan klare forskellige idrætsgrene bedre.

Det der nemlig er bagsiden af medaljen er at babyerne/børnene bliver udfordret for tidligt! Forældrene tror eller får af vide deres baby er bagud, og forcerer en masse træning, som barnet ikke er klar til fysisk og mentalt.

Og så er der de forældre som forcerer en masse træning, trods deres baby på ingen måde er bagud, men de vil bare så gerne have dem hurtigt op at sidde eller gå. Det er her jeg trækker håndbremsen. Børn skal ikke forceres i udviklingen fordi det er nemmere for forældrene, at de tidligt kan sidde eller gå.

Jeg ser børn meget tidligt blive sat i højstol eller klapvogn uden at være fysisk klar. Det er rigtig svært at snakke om, og jeg ved også med dette indlæg, at jeg vil provokere nogen. Men dette er et opråb fra mig, da jeg som fysioterapeut ser de negative virkninger på børnene.

Børn som sættes alt for tidligt op får ofte dårlig holdning senere og en svag mave- og ryg muskulatur. Børn som holdes i hænderne, for at få dem til at gå, får også en dårlig holdning med stort lændesvaj, skuldreproblemer og bækkenproblemer. Alt sammen kan undgås, hvis både sundhedsplejersker oplæres i de motoriske stadier for børn, og hvis forældre lader være med at sammenligne sig med større børn eller hinanden. Lad børnene udvikle sig i et naturligt tempo, som det barn behøver.

Forældres egen bekvemmelighed eller dovenskab skal ikke gå udover børnenes udvikling. Pas desuden på det marked der findes med diverse hjælperedskaber. Hjælperedskaber som sælges på det grundlag at gøre det nemt for forældrene. Det er til gavn for forældrene ikke børnene. Gåvogne, hoppegynger, fikserende stole, skråstole, gå stole drop dem! Søg rådgivning hos uddannet personale, hvis I er i tvivl om jeres barns motoriske udvikling, og forhold jeg kritisk.

Få 15 minutter gratis start-samtale

Hvis du har brug for en afklarende samtale inden du booker din første tid, så tilbyder jeg dig 15 minutters gratis start-samtale.

You have Successfully Subscribed!