Dine ubalancer påvirker hesten. Derfor skal den ikke være din terapeut.

af | jul 13, 2021 | 0 Kommentarer

De fleste har erfaret, observeret eller hørt, hvordan en skævhed hos enten ens hest eller hos rytteren kan påvirke hinanden. Det er klart, at en skævhed i kroppen ikke giver den bedste balance, stabilitet og styrke. Trykket fordeler sig ikke ens, og påvirke kroppen. Det ved jeg, at mange sadelmager er opmærksomme på, at sadlen ikke er skæve pga. skæv hest eller rytter. Så her giver det mening, at den ene parts skæve krop påvirker den anden. Men er det samme gældende for vores psyke og mentale velbefindende? I mine øjne, så er det et rungende JA herfra. Denne artikel er udelukkende skrevet ud fra mine egne observationer og erfaringer. Både mine erfaringer igennem mit arbejde som behandler til mennesker og heste, men også ud fra min egen erfaring med at have hest.

Jeg har tidligere skrevet omkring, hvordan nervesystemet kontrollere vores mentale tilstand, og hvordan nervesystemet kan blive stresset ved fysisk skade, virus, blokeringer i nerven eller miljøændringer (foldskifte, kost, transport, ridningen). Et stresset nervesystem bevirker, at din hest ændrer adfærd, og kan ty til mere flugt, kæmp og frys tilstande. Men jeg ser endnu en årsag til at hestens nervesystem kan reagere, og det er os menneskers mentale tilstand. Hvorfor? Vores nervesystemer ”snakker” sammen. Du har måske oplevet at træde ind i et rum og kunne mærke, at stemningen er trist eller vred. Eller du har kunne fornemme på din bedste veninde, at der er noget galt uden hun/han har fortalt dig noget endnu. Jo der er selvfølgelig også kropssproget som vi aflæser, men dem der især er os nærmest, har vi også en evne til at mærke ind i. Mærke hvordan de har det. Ja, nogen kan endda mærke andres smerte og følelser, som om de var deres egne. Hestene er ligeledes. Hestene er i mine øjne vanvittig sanselige, og kan før vi selv er bevidste om vores følelser og sindsstemninger reagere. Hestene har antennerne ude, og det er ikke altid vi registrerer hvad vi udsender. Se det lidt som en radio. Måske kan de fleste af os mennesker kun sanse og registrere, hvad der svarer til 3 kanaler på en radio, mens hestene kan tage alle kanaler og både FM og AM.

 

Nervesystemet er flettet sammen

Jeg har haft behandlet heste, som har danset rundt på staldgangen fordi de have så meget uro i kroppen, men ved at have fokus på ejer fx jordforbindelsesøvelser eller behandle ejer først, så slappede hesten af. Heste mærker vores følelser og tanker. Jeg har oplevet heste have de samme skavanker igen og igen hver gang jeg er kommet for at behandle. For at finde ud af at skavankerne stammer fra ejer, som står med smerter i lænden eller er stresset på arbejdet. Om vi vil det eller ej, så hænger vi uløseligt sammen med vores heste.

Men hvor smart er det lige fra hestens side, at den tager i mod alt det vi slæber rundt på? Ja rationelt kan du sagens tænke, at det ikke giver mening. Det er da virkelig dumt, at hesten tager alt det jeg roder med på sig. Jo, det kan man sige, og du kan vælge ikke at tro på det, og ikke forholde dig til det. Men svaret på hvorfor det sker, tror jeg hænger sammen med den kobling vi har. De fleste har et stærkt bånd til deres heste. Vi bruger hestene til vores pusterum og vi bruger hestene når vi er stresset eller kede af det, for at komme ovenpå. Hestens antenner er bare så åbne, at de tager det hele ind. Alt fra vores glæde til tristhed. Vores nervesystem er flettet sammen. Det samme siges omkring små børn og deres mødre. De første år er de forbundet med deres mor via nervesystemet. Jeg har set spædbørn have problemer med maven, men blev der arbejdet med morens bekymringer og stressen sluppet, så forsvandt barnets maveonde også.

Uden at blive for langhåret og tage røgelsespindene frem, så tror jeg også på, at hestene til en vis grad er her for at hjælpe os. Hjælpe os til at se indad på os selv. Tage ansvar for vores problemer. Hvem ved måske forsøger de at hjælpe os ved at tage noget af smerten? Jeg har ikke svaret, så jeg kan kun gætte.

 

Skal jeg så undgå hesten?

Jeg ved at for mange er tiden med sin hest åndehullet. Her hvor man kan slappe af, være nærværende og nyde tiden sammen. Jeg har selv brugt min egen hest på denne måde, og jeg har nogle fantastiske minder fra denne tid. Men jeg har selv erfaret og observeret, at hvis man som ejer konstant kommer med sine egne ubalancer, så kan hesten blive fyldt op. Hestens nervesystem kan ikke rumme mere ubalance. Vil du selv søge hen til mennesker som altid var stresset, sure og triste? Vi kan ende med at få hestens nervesystem i ubalance, og det kan betyde at hesten ændrer adfærd eller får en fysisk skade, fordi nerverne til det område påvirkes. Jeg har desværre set en pony have en psykisk syg ejer, som på ingen måde var i behandling eller blev medicineret, som altid tog ud til hesten, når hun havde det dårligt. Hendes pony var måske i forvejen ikke skabt som den mest ressourcestærke, og det betød at alle ejerens ubalancer medvirkede at ponyen træk sig ind i sig selv. Slukkede ned for sig selv, for at beskytte sig selv. Det er jo vanvittigt trist, og nogle vil også argumentere for, at det skyldes andre årsager, men dette er nu mit syn på det. Jeg behandlede dog ponyen hos en ny ejer, og vi fik den sammen glad igen, og til at have tillid og glæde ved mennesker. Ser jeg det samme den anden vej? Ja, jeg ser også ejere få det dårligt fordi deres heste er i ubalance. Det er ikke så ofte, da det er få mennesker som er så åbne på radiokanalerne.

 

Din hest skal ikke bære ansvaret 

Jeg ved jeg kan provokere en del med denne artikel. Spørgsmål som ”Jamen skal jeg så ikke have hest fordi jeg har angst” eller ”Jeg er sygemeldt og har mange smerter skal jeg så ikke have hest?”. Og jo selvfølgelig skal du det! Fordi du og din hest kan hjælpe hinanden. Men jeg ønsker blot at sige med denne artikel, at hesten ikke kun skal fungere som terapien. Din hest skal ikke have det fulde ansvar for at være din behandler. Det kræver også et arbejde med dig selv, og at ansvaret for at du skal få det godt ikke kun ligger på hestens skuldre. Der findes mange behandlere derude, som er klar til at hjælpe både dig og din hest. Mærk efter hvad der føles godt for lige netop dig eller måske en kombination med både dig og din hest. Jeg gør ofte det, at begge parter behandles og nogle gange samtidig, fordi den enes ubalance fører til den andens. Vi skylder os selv og vores heste at have det godt.

 

Få 15 minutter gratis start-samtale

Hvis du har brug for en afklarende samtale inden du booker din første tid, så tilbyder jeg dig 15 minutters gratis start-samtale.

You have Successfully Subscribed!