Den misforståede hest

af | aug 30, 2020 | 0 Kommentarer

Spirit er en dejlig 11-årig New Forest pony. En skøn vallak med gnist i øjnene, og som rigtig gerne vil sin ejer det bedste. Ejeren Tanja har ejet ham i 2 år, og det har været en noget af en rejse de to har været på 

Spirit har ikke haft de bedste forhold i hans liv. Han blev tilredet på en stringent måde, og det at skulle gå til ridning var primært at bøje nakken og gå stærkt fremad. En ung hest, som meget tidligt ikke forstod hvad han skulle, og presset var stort. Desuden havde han store problemer med tænderne, og hovene var rigtig dårlige. Selvom Tanja rigtig gerne vil have skoene af ham, så er Spirit´s krop ikke klar til det endnu.  

Tanja kontakter mig, fordi hun kan fornemme Spirit bliver ved med at falde tilbage, og de ikke rykker sig. Hun træner frihedsdressur, klikkertræning, og er meget opmærksom på Spirit og hans behov. Hun ved, hun har købt en pony med lig i lasten, og hun tager alle de hensyn hun kan. Hvis Spirit er stresset på staldgangen, så får han roen og de laver ikke noget den dag. Men trods alle hendes gode hengivne tiltag, så rykker Spirit sig bare ikke mentalt. Han slipper ikke i kroppen, og har ofte en spændt lænd. Desuden er han overvægtig, og trods Tanjas mange forsøg med fodring og motion, så taber han sig ikke. Hvad kan årsagen være? Hvis din hest har været fysisk og mentalt belastet på et tidspunkt i dens liv.

 Det behøver ikke kun være i tilridningen, det kan også være under fødslen, tiden som føl, dårligt kammeratskab, vanrøgt, mishandling mm. Hvis de traumer ikke slipper i kroppen, så holdes kroppen fanget i en usund tilstand. I Spirit tilfælde overvægten og en spændt lænd. Desuden blev han meget hurtigt stresset, og Tanja måtte opgive arbejdet den dag, fordi han slet ikke fandt tilbage igen.

I ganganalysen sås en fin afspændt pony, som søgte dybt ned og gik fuldstændig taktfast. Der var stort set intet at sætte en finger på hos ham fysisk, men hans mentale tilstand var dårlig. Mange dårlige oplevelser som Tanja ikke har fået af vide, men den måde han reagerer på, når han udsættes for nye ting bevidner at Spirit ikke har gode erfaringer fra tidligere.

Første gang jeg er hos Spirit beslutter Tanja og jeg det er bedst, at hun står med ham. Han skal kunne bevæge sig rundt og ikke føle sig fastlåst. Hvis han vil bevæge det ud af kroppen undervejs i behandlingen skal han have den mulighed. Ligeledes hvis han ikke er klar til at slippe på et psykisk plan, så skal han have muligheden for at gå væk. Spirit går rigtig meget rundt første gang, og hans store hovedproblem sidder i bagparten i venstre side. Bindevævet er stramt og fastbundet, og viklet tæt omkring tyktarm, blæren og psoas. Jeg kan komme lidt igennem, og Spirit kan klare ca 45 min behandling inden det hele bliver for meget. Det er så vigtigt at lytte og mærke de små tegn fra hesten, så det netop ikke går hen og bliver et overgreb. Det er følsomt at lukke op for gamle oplevelser og slippe dem. Ofte er de mentalt påvirkede heste ikke klar til at slippe alt på en gang, det er lag for lag.  

Anden gang har Tanja oplevet en forbedring på Spirit. Hun har endda kunne ride ude på banen i blæsevejr. Han er stadig meget letpåvirkelig overfor nye ting og stimuli, men hun er fortrøstningsfuld. Anden gang klarer han en behandling på over 1 time. Han både gaber og slipper i psoas. Psoas har været så spændt og ikke givet ham den nødvendige jordforbindelse. Spirit har i langtid været fyldt med overspringshandlinger og distanceret sig fra sin krop, men nu begyndte han at sanse og mærke kroppen. Det var et kvante spring for Spirit. Jeg er stadig ikke færdig med at behandle Spirit. Han har stadig et stykke vej endnu, for at være i balance i og med sig selv.  

Jeg vil gerne vise jer en video af Spirit under andet besøg. Videoen er lidt lang, men jeg vil rigtig gerne have I lægger mærke til de små detaljer hos ham. I starten af videoen bider han på torvet, og opmærksomheden er på de andre heste og lyde i stalden. Han er ikke mentalt tilstede. Da jeg går ind og forbinder med diapragma hos ham, som er hans åndedrætsmuskel. Står han helt stiller. Energien falder i hele lokalet, og det ligner videoen afspiller i slowmotion. Spirit’s ører drejer bagud mod hans krop, og han mærker sig selv. Efter afspændingen af diafragma kan I se han hoster 2 gange. Alle de spændinger og lukkede følelser slipper der, og han lader det komme ud. Vildt fascinerende og et meget smukt øjeblik.

Få 15 minutter gratis start-samtale

Hvis du har brug for en afklarende samtale inden du booker din første tid, så tilbyder jeg dig 15 minutters gratis start-samtale.

You have Successfully Subscribed!